Informasjon skaper makt

Da jeg var ung YAP og skulle forandre verden med de produktene jeg forvaltet, brukte jeg mange argumenter. Noen hadde jeg fått av produsenten og noen hadde jeg funnet på selv.

Et av de jeg selv hadde funnet på og brukte mye, er noe jeg stadig vender tilbake på og tenker på den dag i dag.

“Med mer og riktigere informasjon enn dine konkurrenter, kan du ta en raskere og bedre avgjørelse og vinne.”

Underforstått at mine råd og mine produkter var i stand til å levere dette.

En overbevisende demonstrasjon i behagelige omgivelser gjør ofte utslaget

Bedriftsledere forstår dette. Det er vel neppe noe som trigger en sjef mer enn å vinne over sine konkurrenter.

Dette som jeg fortalte om her brukte jeg altså for 30 år siden.

I dag, når jeg tenker over informasjonsstrømmen som omgir oss, ser jeg at regelen ennå gjelder, men, det er et stort men der.
Vi har fått et nytt element inn. Fake News.
Det har alltid eksistert noen som vil forsøke å påvirke oss. Få oss til å tro noe annet, få oss til å mene noe annet eller få oss til å ville ha noe. Det kan være lobbyister, mediafolk, bloggere, selgere, reklame eller innlegg på sosiale medier.

En av grunnsetningene innen markedsføring sier at

“Behov er en følt mangel man vil forsøke å avhjelpe”.

Vi blir gitt opplysninger om egenskaper til et produkt. Vi får vite hva produktet kan gi den som har det. Vi får vite konsekvensene av å IKKE ha det. Det er noe av mekanismene som trigger hjernen vår til å si; En sånn MÅ jeg bare ha.

Når det gjelder holdninger og tro er det omtrent på samme måte. Bare tenk på de siste måneders ordbruk om “Retorikk”. Det kan vri og vrenge på et utsagn akkurat dit man vil.

Det er en kjensgjerning at flere politikere som sitter på stortinget har liten eller ingen arbeidserfaring. Mange er politiker-broilere med noe akademisk utdannelse, men ellers ikke en “træl inne i hånda.”

Men bak dem står et høyt skolert kobbel av fagfolk som forer politikere med råd og fakta. Og det er akkurat her jeg har satt på spotlighten i dag. Hvem er det som egentlig styrer og velger? Tenk litt over det. Hvor er det de får informasjonen fra.

“…. pst.. hva skal jeg si om støtte til dette kvinneprosjektet?”

Ute i den store verden ser vi politikere, presidenter og andre ledere som knapt hører på sine rådgivere. Dyktige og ansvarsfulle rådgivere blir raskt skiftet ut. Det er grunn til bekymring.

Rate this post

Hits: 1581

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.