På tokt til Portugal

Å reise på tokt til Portugal gjør vi ikke som førstemann. Portugal ligger strategisk til på den Iberiske halvøy, og har en svært lang kystlinje, som har vært det viktigste for landets forsvarsevne. Vel, den hjalp vel også til da portugiserne dro ut for å kolonisere verden. Det finnes enda rester etter et slavemarked, gjort om til et museum i byen Lagos, sør-vest i landet.

Den enkleste måten å komme seg til Portugal på nå til dags, er med fly. Både hovedstaden Lisboa, den nest største byen, Porto og Faro i sør har store flyplasser. Vi valgte imidlertid bil. Fra vår base på Costa Blanca i Spania utgjør det en kjøretur på vel ti timer. Det er godt å ha komfortabel bil!

Ideen med turen vår var at vi gjennom vinteren ble svært begeistret for den sørlige delen av landet gjennom Mesternes Mester på NRK. Det var så mange vakre steder å se! Undertegnede kontaktet både NRK og programleder Dag Erik Pedersen, men vi fikk ingen kloke svar, om noen…

Portugal er republikk, og i likhet med sine naboland sør i Europa, er det et ungt demokrati. Fra 1974 har det vært republikk som styreform. Det samarbeides mellom sosialister og sosialdemokrater, og dette samarbeidet har foregått på en stillferdig og rolig måte for landet. Rundt 10 millioner innbyggere bor stort sett på vestkysten, og aller flest i nord. På grunn av den enorme kystlinjen er havbruk et hovedområde for sysselsetting. Dessuten utdannes det mye godtfolk på de mange utdanningsinstitusjonene i landet. Foruten selve Portugal ligger også øyene Madeira og Asorene innunder landet.

Nok om det!

Vi tok altså bilen fatt, og dermed måtte vi reise blant annet over de andalusiske slettene. I podkasten, som hører sammen med dette innlegget, har vi stilt et lytterspørsmål om hvem som på 60-tallet snakket i radioen om turen sin blant annet på disse slettene. Turen foregikk for øvrig på motorsykkel med sidevogn. Du får ikke annet enn en indre glede om du vil skrive svaret i kommentarfeltet under her.

– slik kan det se ut på de enorme slettene i Andalucia en vårdag. Bildet er lånt fra Tek.no

Første mål for turen var altså Algarvekysten, som ligger sør i Portugal. Det var da også her Mesternes Mester ble innspilt, og Gro Hammerseng Edin vant som første kvinnelige deltaker noen sinne. Vi besøkte først Tavira, og fant byen sjarmerende med små torg, blomster og et rolig liv. Det finnes flere saltvannslaguner på Algarvekysten, og det går dermed også flere severdige broer over disse lagunene.

– akkurat slik en sjarmerende liten by skal se ut, spør du meg. Tavira på Algarvekysten.

Vi hadde hørt at i Santa Luzia, en liten by rett ved siden av Tavira, var blekksprut-fisking hovednæringen. Siden vi kom i lunsjtider fikk vi ikke med oss fiskebåtene som kom inn med fangsten sin, men vi fikk fanget et bilde av noen ferdig slaktede blekkspruter. Ikke noe vakkert syn, men det regnes som en delikatesse på matbordet.

– tett i tett lå de der. Ferdig solgt på markedet for dagen, for å ende opp på noens middagstallerken senere på kvelden. Santa Luzia. Hør på podkasten om hvordan man fisker blekksprut i denne delen av verden.

Neste dag dro vi til Lagos, og videre helt ut mot kysten. Der finnes noen vakre klippeformasjoner og grotter. Heller ikke her kjente vi oss igjen fra vinterens TV-program, men vi er glade for at vi fikk med oss disse vakre områdene, som folk  valfarter til. Punta da piedade heter stedet.

– flotte formasjoner og stupbratte klipper. Vakkert! Villt!

Vi måtte innom Lisboa, som vi besøkte for seks år siden. Turen opp dit gikk gjennom et nesten helt øde landskap. Dette bekrefter at folket bor langs kysten.

Vi overnattet på Corinthia Hotel, og fikk en gratis oppgradering til executive suite. Det er lov å prøve seg, og av og til lykkes det. Fantastisk hotell, og meget stille og bekvemt i den delen av hotellet vi frekventerte. 

Lisboa har mye å by på. Nå i slutten av april var det fortsatt litt for kaldt til å nyte gågatene og uterestaurantene, etter vår smak. Vinden tok også godt tak. Men på den positive siden var ikke byen stappfull av turister. Lisboa er en av byene som ønsker å begrense turismen, som flere andre byer sør i Europa ønsker. La oss dra på litt forskjellige tidspunkt av året, oppføre oss ordentlig og gjengjelde vennligheten vi møter hos portugiserne. Obrigado! PS: Den andre lytteroppgaven i podkasten var å navngi en person som omtalte jentene i Lisboa. “Det jentene har, har’em i Lissabon”. DS

– å ta trikken gjennom Lisboas trange gater er et must når man er på besøk i storbyen med 2 millioner innbyggere.

– Å slå seg ned på en restaurant i gågaten eller en praca, som det heter i Portugal, er meget trivelig. God tur!

 

Booking.com

Rate this post

Hits: 4597

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.