Melankoli i juletid

Julen er for de fleste av oss den høytiden som framkaller flest følelser i oss. Forhåpentligvis gode minner. Jeg kan i hvert fall bekjenne at jeg har bare gode minner fra min barndoms jul.

Den ultimate julesangen for meg i så måte i år er I wanna go holme for Christmas med Maria Mena. Så inderlig trist, men samtidig så nydelig.

I de seneste årene forteller media stadig oftere om barn som lider. Vi er vant til å høre om de stakkars barna i Afrika, men at vi også i Norge har barn som ikke har det godt hjemme, er liksom litt utrolig. Samtidig har det skapt en enorm interesse for å samle inn julegaver og tørrmat til de mindre heldige stilt, også i Norge. Dette har vært vanlig i mange land lenge.

En av sangene som spilles ekstremt mye i år er Maria Mena og I wanna go home for Christmas. Jeg griner en skvett hver gang jeg hører den, så det blir en del grining, kan du si. Min mor ville ha fylt 100 år i går. Det er mange år siden jeg feiret jul med mor, far og søsken der hjemme. Likevel er det disse årene jeg minnes og gråter en skvett over når jeg hører sangen. Alle minnene, kanskje bagateller for noen, men for meg er de små edelsteiner som hører de med i det store bildet av en god jul. Først hjemme, senere med hele slekta. Samlingspunkter der slektsfølelsen ble forsterket. Vi har ikke så mange igjen av den eldre generasjon nå, men vi søskenbarna har kontakt fra tid til annen, og forbereder treff uten at det er i en begravelse.

Jula og budskapet med at verdens frelser ble født i en liten stall, der foreldrene var ugifte sier ikke så lite om hvordan menneskeheten har opphøyet både kirke og kongelige med adskillig mer pomp og prakt enn de fortjener. På et leie av strå i en krybbe er det få i dag som blir lagt etter en fødsel. Det er en dimensjon vi kanskje kan tenke på der vi velter oss i nesten alle de sju dødssyndene på en gang.

Og unner oss en akevitt eller fem foran forventningsfulle barn. Mitt juleønske for oss alle er at vi skal gjøre det enkelt.

For de fleste av oss var vår barndoms jul ukomplisert og skapte mange gode minner som vi på en måte lengter tilbake til nå i desember. De er uoppnåelige, men la oss ta tak i det som får fram det gode i oss. Som vi kan bringe videre til de vi ser.

Gledelig jul, kjære leser.

Her er Maria Mena:

Rate this post

Hits: 1553

Del dette;

4 Kommentar Postet

  1. Minner fra barndommens jul er de som sitter og som framkaller tårer i denne tiden og spesielt på julaften.
    Den deler jeg med deg, med glede.

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.