Vin er ikke bare fermentert saft

Trolig er flere av verdens store oppdagelser eller oppfinnelser om man vil, kommet til ved en feiltakelse.

Nå er det ikke slik at jeg påstår at for eksempel hjulet som ble oppfunnet ca 3500 f.kr. kom til ved at en snekker ødela bordhjørnene og så falt emnet ned og trilla bortover som pannekaka som ville rømme. Nei, jeg tenker mer på at det er jo mulig at noen av de første som smakte en alkoholholdig drikk, hadde glemt at de hadde noe saft stående. Drakk det, og oppdaget en helt ny å behagelig måte å se verden på.

Således påstår jeg altså at de gamle egyptere, for snart 5000 år siden ”oppdaget” at gammel druesaft, smakte langt bedre enn nypresset.

Gjennom århundrer har denne drikken som er basert på gjæret druesaft, fått et mer og mer eksklusivt tilsnitt. Dermed tok kirkens menn dette til sitt bryst og bakte det inn i sitt sakrament.

”Bakkemanskapet”, som vi kaller disse geistlige, brukte alle midler på å skape rituelle handlinger som skulle formidle budskapet om frelse og fortapelse. Vinen ble derfor av sin edleste karakter brukt i deres tjeneste.

Selv tror jeg nok at de fleste som drikker sin rødvin til en vellaget biff ikke umiddelbart setter den i sammenheng med Jesu blod. Men i den rette setting, kan man gjerne henfalle seg til å minnes mesterens måltid med sine disipler.

Etter mer enn 10 år i Spania, har jeg kunnet nyte og smake meg til hva dette landet kan tilby av godene fra solmodne druer. Her i landet produserer de mer enn dobbelt så mye vin som f.eks USA eller fem ganger så mye som i Tyskland. Faktisk så produserer de tre middelhavslandene Frankrike, Italia og Spania ganske nøyaktig halvparten av all vin i verden.

Ikke alle er forunt å kunne gå ut i butikken på en søndag med en tom femliters kanne og fylle den opp hos kjøpmannen for 40 kr. Sønnen min kom hjem her om dagen og viste stolt fram et kupp av en flaske Burgund til drøye 700 kr.

Som sagt har jeg av helt enkle årsaker holdt meg til kortreist vin. Dog har jeg reist en del i landet jeg bor i og besøkt flere vingårder.

For oss som har passert 55+ er definitivt tiden inne til å utvide horisonten. I mitt stille sinn har jeg rettet øynene mot Frankrike. Jeg har lovet meg selv og la meg begeistre.

Med en klar oppfordring til våre lesere om å utfordre luktesans og tungens mange smaksløker til nye opplevelser.

Hva er din favoritt?

Rate this post

Hits: 1186

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.