En god start på en flytur er et smil fra en flyvertinne

Fornøyd og tilfreds – du bestemmer

Livet og ikke minst ”Janne”, har lært meg at det er noen små, men spesielle faktorer som styrer forskjellen mellom suksess og fiasko. I hvert fall i ens egne øyne.

Og det er akkurat her, Janne, eller Jan Carlzon, som kom inn i SAS som direktør og konsernsjef i 1981, lærte de ansatte virkelig hva Service er. En visjonær innen ledelsesfilosofi som brøt med alle tidligere regler om hvor avgjørelser skal fattes. Han brøt ned ”pyramidene” og satte servicefolk i stand til å løse utfordringer der og da, helt på egenhånd. Jeg tror mange av dagens ledere burde hente fram noen av bøkene til Janne igjen.

Men det var ikke akkurat ledelsesfilosofi jeg ville ta opp nå. Det handler mer om deg og meg i hverdagen. At vi faktisk lager våre egne gulløyeblikk. Hvordan, og kanskje helst, hvorfor vi blir fornøyd og tilfreds. Hemmeligheten ligger også hos filosofien til Carlzon. Han avdekket nemlig en formel. Han sa enkelt at

Dersom opplevelsen er større enn forventningen, så har vi gjort suksess”.

Stopp litt her nå og tenk over denne formelen. Dersom opplevelsen er større enn forventningen, så er brøken positiv.

Nå etter tenkepausen snur vi det og ser på hvordan vi selv kan unnlate å være destruktive. Dersom vi for vårt indre skrur opp forventningene og opplever at ”men…. dette var ikke det jeg hadde håpet på”, da er det som ble levert, ”dårlig” i våre øyne.

Dette gjelder over alt. Filmen du hadde hørt om, den nye bilen som du hadde sett reklame for. For ikke å snakke om ferieleiligheten på solkysten. Du hadde i flere måneder gått der i snøslaps og forkjølelse og sett deg selv under en palme i syden. Kelnere som kom springene bare du løftet hånden. De visste hva du ville ha, fordi det var den fjerde drinken du ville bestille. Drømmen om fotturen over Besseggen i sol og varme, skyfri himmel, og Gjendevannet der nede langt under dag. Postkortfoto hjem til slekt og venner.

Ikke alt går slik vi drømmer om og det svir desto mer når det ikke er akkurat slik vi har drømt om. Så nettopp derfor skal du ikke rosemale dine framtidige opplevelser. Det sårer så inderlig å oppdage at det ble jo ikke slik du hadde tenkt.

Nettopp derfor sa Janne Carlzon bare at det han lovet deg var å frakte deg fra A til B. Ikke noe mer lovet han. MEN, hva møtte deg i det du kom på flyet? Et smil fra vakre mennesker som ønsket deg velkommen ombord. Og ikke nok med det. Du kunne få gratis aviser. GRATIS aviser. WOW, det sa de ingen ting om. Nei, nettopp !. Det stoppet ikke der må du tro. Ikke lenge etter avgang kom trillevogn og serverte GRTATIS kaffe !!. Hei, dette var 3 ting mer enn forventet. Slik gjorde Janne, SAS om til flyselskapet nr 1.

Han brukte det enkleste knepet som går an. Gå ut og levér mer enn du lover !!

Om noen vil kalle deg en pessimist er det ikke riktig. Du har full rett til å la være å bli skuffet. Du blir sjelden sint på deg selv fordi du ikke fikk det du trodde. Venn deg til å sette nøkterne forventninger. Jeg skal love deg at dersom du får det bedre er dette en virkelig fantastisk opplevelse du vil sette enda mer pris på.

Bare et tips!

Rate this post

Hits: 1269

Del dette;

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Jannes trylleformel – Gullalder

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.