Det er om natten det skjer

Dagene som pensjonist kan by på travle gjøremål, sen frokost, eller koselige utfarter. Aller mest blir det hverdagslige gjøremål, som gjentas fra dag til dag. Det er det alle beste, etter min mening. 

Men uansett hva man skal gjøre i løpet av dagen, er man avhengig av en god natts søvn. Men rett som det er uteblir søvnen, og da er i hvert fall jeg ille ute. Da blir morgendagen ødelagt.

I medisinsk sammenheng sier man at en søvnforstyrrelse som har vært en plage i minst en måned, er en sykdom. Med søvnforstyrrelse mener man enten:

 1. Vanskeligheter med å falle i søvn
 2. Problemer med å opprettholde søvn, eller
 3. Opplevelse av ikke å være uthvilt etter søvn

Norsk Helseinformatikk

Vi har alle opplevd det. Jeg kan ikke si at jeg har det sånn hver dag, men ubehagelig ofte blir klokken både 03 og 04 før søvnen tar fatt. Og det med sovetabletter. Det er første punkt på agendaen med den nye fastlegen min. Skal jeg ta noe som antakelig er vanedannende, så skal det i hvert fall virke!

Jeg har tenkt at jeg skal forsøke å klare meg uten de fleste netter når vi kommer over sommeren. Men nå reiser vi snart på tur, og skal ligge i ny seng av vekslende kvalitet så å si hver natt. For meg er det å be om trøbbel. Sånn har jeg vært lenge. Generelle søvnvansker har jeg hatt de to siste årene.

NHI sier at hver tiende nordmann har søvnproblemer innimellom eller hele tiden. Det er ti prosent, det. Ganske mye, spør du meg! Skremmende mye!

De fleste søvnproblemer er knyttet til sykdommer eller lidelser. Smerter er en veldig vanlig søvndempende årsak. Ellers kan angst og depresjon  være en vanlig årsak. Det kan også være en enkelt hendelse som har forekommet, og som gjør at du får problemer med søvnen. Om problemet løses, er det dessverre slik at søvnen likevel uteblir.

Dessverre er det slik at om man tar søvnmedisiner, vil virkningen avta etter hvert. Disse medisinene kan sogar bidra til at søvnproblemene fortsetter.

Det finnes mange ikke medikamentelle råd som kan benyttes. Alt fra et varmt glass melk med honning, til apper som tilbyr avslappende rytmer eller musikk.

Er man fysisk aktiv på dagtid, vil man naturlig nok være mer innstilt på søvn om natten. Man skal ikke drive med engasjerende oppgaver når man står opp etter 20 minutter uten at Ole Lukkøye har innfunnet seg. Å skrive blogginnlegg kommer muligens innenfor denne kategorien…

Det hadde vært veldig fint å få en diskusjon i kommentarfeltet omkring dette temaet. Hva gjør du hvis du ikke får sove? Vet du om tips som helt sikkert virker?

Tidspunktet for postingen av dette innlegget vil vise at i natt er en særdeles vanskelig natt å sove i. Siden jeg har tatt den halve sovetabletten som er blitt meg tildelt, ligger søvnen som en tung kappe, som er umulig å fange i forstyrrelser og ubehagelige smerter.

Vi får håpe både du og jeg får det bedre i morra!

Natta!

Rate this post

Hits: 2003

Del dette;

2 Kommentar Postet

 1. Jeg tror at dette er noe mange i vår alder sliter med.
  Jeg har en klok venninne som en gang sa, får du ikke sove så tenk at grunnen er nok at
  vi ikke er trøtt nok. Når man blir trøtt nok sovner man jo.
  Er nok ikke alltid sant, men når jeg ligger å vrir meg og tenker at det må jeg huske og det må jeg gjøre…..
  Så står jeg opp og skriver alt ned, så får jeg det ut av hjernen.

  Nyt natten.

  • Det er nok sant at man sovner når man blir trøtt nok. I dag ble den 06.30 før jeg sovnet en liten time på sofaen. Da blir det zoombie-tilværelse resten av dagen. Jeg er ikke fornøyd med den tilstanden

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.