Influencer eller reklameplakat

I årene som har gått siden de første hjemmesidene en gang på 90 tallet, har utviklingen av sosiale medier hatt en stor forandring. I de tidligste tider på dette feltet, var det naturlig å forsøke å tjene noe penger på sine blogger eller hjemmesider.

Google annonser eller andre sponsorer var løsningen. Senere kom kompliserte affiliate-programmer inn og man kunne i det minste tjene tilbake det som netthotellet kostet og litt til. Det var moro å drive hjemmeside og blogg.

Interessen tiltrakk seg nye håpefulle til denne nye formen for å vise seg fram. De fleste hadde mindre kunnskap om det å sette opp og drive en nettside. Det lå business i det å kunne la hundrevis av unge skribenter få en “gratis” hjemmeside og boltre seg på. De registrerte seg på en bloggportal og bare et par tastetrykk til, så hadde bloggfabrikken satt opp en fiks ferdig side til deg. Det kostet deg ingen ting, men du så du heller ingen ting av inntektene på annonsene som prydet nettsiden din.

De som klarte å få mange lesere, ble fort misfornøyd med denne fordelingen av inntektene og noen fikk hjelp til å bryte ut å lage sitt eget, mens andre forhandlet seg fram til en bedre fordelingsnøkkel av annonsekronene.

I lang tid har jeg fulgt med på hvordan bloggere og andre på sosiale medier blir omtalt som Influencere. For noen år siden dukket dette ordet opp i denne bransjen. Man hadde lånt et ord fra engelsk. Ordet betyr en påvirker. Dette er altså personligheter eller organisasjoner som inspirerer andre med nye ideer og øver innflytelse til å endre meninger og trender i ulike samfunnsgrupper.

Jeg stoppet opp litt og tenkte på hvem som er påvirkere i samfunnet. Hvem er det som har sterke meninger eller holdninger som faktisk påvirker og forandrer andre mennesker til endret adferd, kunnskap eller holdninger? De første jeg stoppet ved var politikere. Vi stoler på dem. Har gitt dem makt og de skaper holdninger hos sin befolkning. Så gikk jeg litt mer historisk til verks og kom til at prester og andre geistlige hadde en enorm påvirkningskraft. Ingen i verden har større lytterskare enn paven i Roma. Her snakker vi om mer enn 1,2 millarder “likes”.
En påvirker er altså en som gjennom sine handlinger og overbevisning faktisk endrer andre menneskers adferd. Så da fant jeg raskt fram til at barnehageassistenter og lærere i barnetrinnet som kanskje noen av de viktigste influensere i samfunnet. Er du ikke enig?

Så en dag da det stod på som varmest omkring Vixen Influencer Award oppdaget jeg den ørlille forskjellen i hvordan dette var lagt opp. Fra en av dommerene i dette sirkuset så jeg første gang hva dette egentlig var; Influencer Marketing. Her var altså et nytt ord kommet inn. Trolig det egentlige ærlige ved dette fenomenet, for her ser vi at ved å putte på ordet Marketing, snakker man om noe helt annet enn Influencer.

Her er det ikke snakk om hva personen står for eller oppfordrer til, men til å utnytte personens popularitet til å selge produkter fra en produsent som har kjøpt seg inn på denne personen. Produkter som i utgangspunktet kanskje ikke har noe med personen bak bloggen å gjøre i det hele tatt. Som Hans-Petter Nygård-Hansen, erfaren dommer i Vixen Awards, sier om disse personene;

“Jeg betrakter dem heller som reklameplakater”.

Det er helt i orden for meg at man selger seg selv til produsenter av sminke, klær, vesker eller hva det skal være. Prostitusjon har foregått fra tidenes morgen.

Her i går døde Professor Stephen Hawking, en av klodens største påvirkere, eller influencere du absolutt må bruke engelsk i Norge. Mitt ønske er kun at ikke de ekte påvirkere i samfunnet vårt skal stilles i samme bås som rosabloggere og andre reklameplakater.

Rate this post

Hits: 2365

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.