Den Blå Elefant

For kort tid tilbake var jeg en uke i Bangkok, Thailand, for å feire min brors 60 års dag. Et dypdykk i denne millionbyen kombinert med en gastronomisk reise gjennom Thailands muligheter var programmet vårt.

Når vi er i en storby, har vi alltid gode sko, for her skal gatene utforskes. Gater, smug, kollektivtrafikk er pulsen på hva en by er.

Så en dag på våre vandringer dukket det opp. Litt tilbaketrukket lå en herskapsvilla som om byen hadde kommet til rundt henne. En fantastisk bygning med vakkert design. Det var skiltet som kalte på meg. ”Royal Thai Cuisine”. Her lå altså Den Kongelige Thai Kokkeskole. Skulle min drøm om å få hemmeligheter i den thailandske kokkekunst bli oppfylt?

Vi måtte inn og undersøke. Jaaaa!

Vi kunne velge. Enten et 5 dagers kurs for restauratører eller et på en dag for oss matelskere. Vi hadde et stramt program, så vi måtte nøye oss med det minste.

Vi tegnet oss på for dagen etter og fikk med oss programmet og noe lesestoff.

Jeg sov ikke mye den natten og drømte om kokosmelk, en mengde urter og reker servert fritert sammen med ananas.Den thailandske mesteren vår, snakket meget godt engelsk og siden vi bare var 3 elever, kunne vi stå rundt ham når han viste. Det var slik at han fortalte om ingrediensene og demonstrerte hvordan det hele skulle tilberedes. Da han hadde vært igjennom første rett, var det vår tur. Vi gikk til vår tildelte kjøkkenplass og fikk utdelt råvarene. Så var det å huske rekkefølgen og hvordan det hele skulle gjøres. Det var faktisk enklere enn jeg hadde trodd. Etter at vi hadde laget retten, var det tilbake til mesteren for å lære neste rett. Slik gikk det utover dagen. Ingen pauser, intenst med lukter og smaker.

Rett nr 3
Rett nr 2
Rett nr 5

 

Da det hele var over utpå ettermiddagen, trakk vi ned i restaurantavdelingen. Rettene våre, var varmet opp av andre kokker og vi satt oss ned ved bordet med forgylt bestikk og vakkert porselen. Våre retter ble båret inn som det skulle være OL-medaljer. Tre stolte og nydekorerte kokker kunne nyte sine egne retter til et festmåltid.

Her er våre retter:

  1. Naam A-Jard (Agurksalat med kylling og peanøttsaus)
  2. Khanom Pang Na Kai & Koong (Fritert brød med en stuing av kylling og reker)
  3. Yam Koong Saparod (Reker og ananas-salat)
  4. Kai Phrad Prik Khing (Fritert kylling med chilli pasta)
  5. Khanom Peng Chee (Thai banan- og kokos pannekake med saus av kokosnøtt melk og palmesukker)
En stolt nyutdannet kokk

Hemmeligheten i det Thailandske kjøkken er å utnytte råvarene og kombinere surt, søtt, salt og bittert. Ikke noe mer hokuspokus.

Jeg kommer ikke til å åpne en Thai restaurant her hjemme, men jeg kommer helt sikkert til å bruke kunnskapen til noe smakfullt på bordet.

Rate this post

Hits: 4112

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.