Full enighet om tarmkreftsjekk

23. september 2016 la Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten sitt forslag om at det bør iverksettes en nasjonalt program for screening av tykktarm- og endetarmskreft i Norge.

Kreft i tarmen er en av de krefttypene som er vanskelig å diagnostisere før sykdommen er langt framskreden. Det betyr at et screeningprogram vil kunne avdekke sykdommen hos langt flere på et tidlig stadium, og dermed behandle sykdommen før den er kommet for langt.

I det rådet som nå er gitt skal 70.000 personer tilbys to typer undersøkelser. Den ene gruppen får sjekket sin avføring for usynlige blod. De andre skal utsettes for en tarmkikkerundersøkelse.

Det kan være en psykisk belastning å delta i slike undersøkelser, så de lærde strides om dette er en godt råd.

I Spania har man gjennomført et frivillig program med sjekk av avføringen. Myndighetene der viser til at 64 % av befolkningen overlever denne krefttypen i Spania, i motsetning til et gjennomsnitt på 57 % i Europa. I Norge ligger tallene litt under Spania, men fremdeles over 60 %. Overlevelse vil i dette tilfellet si overlevelse mer enn fem år etter behandling. De aller fleste tilbakefall skjer i løpet av de to første årene.

I Norge forekommer i overkant av 4.000 nye tilfeller årlig. I Spania rundt 35.000. I prosent vil det si at denne krefttypen forekommer 0,01 prosentpoeng hyppigere i Norge enn i Spania.

Vil du melde deg på et slikt program i Norge?

Rate this post

Hits: 427

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.