Verden vil bedras – ikke opplyses

Det er litt over en uke til stortingsvalg i Norge. Denne valgkampen har vært annerledes enn tidligere valgkamper. Ikke minst fordi man har hatt redaksjoner bak forhenget som har skullet avdekke løgner og overdrivelser hos de forskjellige kandidatene.

Faktisk.no, som er et samarbeidsprosjekt mellom ulike mediehus i Norge, har gjort en gravejobb for å finne ut om Jonas, Erna og alle sammen har rett i sine påstander. Det skal være en uhildet gjennomgang. Nettstedet er for nytt til at vi kan si noe fornuftig om hvor mange som leser, og effekten av å få sannheten. Flere store aviser har i tillegg egne faktasjekkavdelinger. Her skal ingen komme unna med fake news!

Detektor er et program på NRK som har samme agenda som Faktisk. Der blir utsagn dissekert og gjennomgått for så å bli presentert for den som kom med utsagnet.

Alt dette er vel og bra! Folket trenger å vite at det vi hører er riktig, spesielt etter at vi alle er blitt oppmerksomme på at fordi om en tilfeldig kar stiller som presidentkandidat i USA, er det ikke sikkert at alt han sier er sant.

Hva gjør dette med folk?

Ingen ting! Det er min påstand. Man har fra før gjort seg opp en mening om Støre, Vedum, Solberg og resten. Om noen av dem blir tatt i faktafeil, spiller det ingen rolle for fansen. Motstanderne får nok litt mer ved å bære til bålet, men i det store og hele har det liten betydning. Demonstrasjonstog og fakler er redusert til enkelttiltak lokalt. Det er bra det, altså, men brennende engasjement for politikk og vilje til å gå med og påvirke ser ut til å mangle.

For en skremmende utvikling! Her kan politikere som skal velges av folket stå og fortelle røverhistorier og komme unna med det. Valgløfter er blitt til engasjerende underholdning hver dag i uka i disse tider, og alle vet at når det skal settes sammen en regjering, er løftene glemt. Det er trynet på politikeren som betyr noe. Øyeblikksretorikken. Detaljene i budskapet som kommer fram i en debatt. Ikke helheten og den langsiktige planen for hvor de vil at landet skal gå.

Men folket vil jo bedras! Vi ønsker ikke å hefte oss med hva disse fjerne stortingspolitikerne driver på med. For oss er det ett fett om det er en politiker eller sivilt ansatt som står for overskridelsene i byggeprosjektet rundt Stortinget. Vi hiver oss med på bølgen der de fleste hyler.

Resultatet er at utfallet av dette avgjørende verdivalget for Norge i 2017 blir avgjort av trynefaktoren til de som har de mest treffende replikkene i de mange ordskiftene. De som roper høyest i kommentarfeltene er de som mener at Jens Stoltenberg er en røver og hele gjengen rundt ham bedragere. Da hjelper det lite at han ikke lenger er en del av norsk politikk. Mange er skuffet over Siv Jensen som ikke har fått til mer av de løftene hun ga før forrige valg. Krekar er fortsatt i Norge, det er flere bompengestasjoner enn tidligere, flere byråkrater etc. Men så har vi jo redningskvinnen Sylvi Listhaug. Som rører den grumsete folkesjela til fotfolket. Hun vil nok sørge for at FrP-ere som egentlig hadde tenkt å skifte beite, blir ved sin yndlingspolitiker.

Det beste vi kan håpe på ved dette valget er at ikke politikerne ønsker å bedra folket. Etter valget. Men for å ha noe å si er det absolutt avgjørende at DU stemmer. Verden går framover takket være enkeltmennesker. Godt valg!

Rate this post

Hits: 339

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.