– Krystallpallasset i Retir-parken i Madrid brukes i dag til utstillinger for det meste. Praktfullt!

På reise i livets høst

Reiser og opplevelser står ofte høyt oppe på lista over det vi ønsker oss når de fleste andre behov er dekket.

– Plaza Mayor i Madrid er stor, og ikke egnet for gode måltider. Men man må innom!
– Plaza Mayor i Madrid er stor, og ikke egnet for gode måltider. Men man må innom!

Vi er ferdige med barn, skole, karriere og enebolig. Vi har rustet oss for en heidundrende finale. Uansett hvor langvarig den måtte være.

Hos oss startet egentlig gullalderen for snart 11 år siden, da vi valgte å slippe alt vi hadde i hendene og flytte til Spania. Etter ni år med jobb og liv der, flyttet vi videre sørover til Kanariøyene for å avslutte yrkeslivet på samme breddegrad som Florida. Ikke galt overhodet! Selv om man av og til kan savne noen regnskurer. Ikke for det – da vi fikk en slik opplevelse forleden, trakk vi ønsket raskt tilbake. Det er ikke så morsomt når du nesten må sitte våken om natta for å tørke unna vann som renner gjennom vinduer og ikke renner ned i tett sluk ute.

Men det var ikke dette vi skulle snakke om! Reiser var temaet! Hos oss er det ikke et spørsmål om vi skal reise, men hvor vi skal reise neste gang. Og med enkelte av oss som begynner å merke at det finnes grenser for fysisk utfoldelse, virker reising veldig motiverende.

– La oss reise til storbyer nå, mens vi har noenlunde helse! Tenk på all gåing det medfører! Det er ikke sikkert vi er der om ti år!

Vi tok en tur til Madrid for å bevise for oss selv at vi fortsatt er fit for fight i storbyen. Fortsatt lun og vennlig i oktober. Fortsatt blomstrende og travel, men på langt nær så travel som London, som vi besøkte i mars.

img_3868

img_3883

La oss innrømme det med en gang; man trenger å kunne gå litt for å nyte Madrid. Vi kunne selvsagt ha tatt taxi fra flyplassen Barajas til hotellet, men vi trengte jo ikke det! Sørensen går alltid opp i rutenett for offentlig transport når vi er på reisefot. Derfor ble det metro for en slikk og ingen ting. Vi måtte riktignok bytte metro noen ganger, men systemet i Madrid er enkelt å finne ut av. Vi gikk ikke på i feil retning noen gang!

Siden jeg har en helseapp på mobilen min fant jeg ut hvor langt jeg gikk per dag. Det ble 11.000 – 12.000 skritt. I tillegg til metro og buss. Jeg må innrømme at det kjentes i bortimot ei uke etterpå, men jeg har ikke snakket så veldig høyt om det.

img_3934 img_3931 img_3932

– Og vi gikk og vi gikk….

Tips for de som ikke orker å gå 10.000 skritt om dagen:

  • Bestill hotell sentralt. Det vil si i umiddelbar nærhet av metro, eller annen undergrunnsbane/trikk/buss.
  • Kjøp to-dagers billett på hop on-hop off buss. Slike finnes i de fleste større byer. Har til og med sett at Oslo har dette nå. Da får du sett alle viktige severdigheter mens du sitter relativt komfortabelt og hører på beskrivelse av stedene bussen passerer. Dette er ypperlig for slitne bein. Når du starter på runde nummer to, kan du jo gå av hvor du vil for å ta en liten ekstra sightseeing før du igjen går på bussen.
  • Besøk museer der det står benker eller stoler for slitne publikumsbein.
  • Å ta drosje i storbyer er en opplevelse i seg selv. Velg et ekte drosjeselskap og kjør i veg.
  • Hva med en konsert, teater, kino? Litt avhengig av hvor du er, og hvor språkkyndig du er kan dette bli en alle tiders opplevelse.
  • Forsøk å velge reisefølge som er omtrent på samme nivå som deg når det gjelder fysisk helse. Eller kanskje en som er bedre, som kan hjelpe deg med kofferten når den må bæres opp en smal trapp…

Hvorfor skal man egentlig til storbyer overhodet?

Vi er forskjellige. Storbyer har noe til felles som man ikke finner på avsidesliggende steder, nemlig sydende liv, kultur og mat. Joda, mat finnes overalt, men det finnes flere bakgater der de beste matopplevelsene kan dyrkes i storbyer. Vi renner ikke ned museer når vi er på tur, men har hatt stor glede av spontan kirkekonsert i Roma, Krystallpallasset i Retiro-parken i Madrid, gamlebyen i Sevilla, plazaene i Málaga, te-salongene i London etc. Alle har hver sine favoritter. Det viktigste for oss er menneskene, livet og atmosfæren.

– Krystallpallasset i Retir-parken i Madrid brukes i dag til utstillinger for det meste. Praktfullt!
– Krystallpallasset i Retir-parken i Madrid brukes i dag til utstillinger for det meste. Praktfullt!

Mens man ennå er førlig og gående, tenker man at dette blir slutt den dagen trappa blir for lang, eller metrostasjonen er for langt unna. Det fine med livet er at man venner seg til de fleste forandringer som skjer. Og etter hvert er de fleste steder godt tilpasset personer som er avhengig av rullestol, for eksempel.

Rate this post

Hits: 132

Del dette;

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.